A gardrób frissítése és a kávérendelési szokások update-je nem az egyetlen újítás, amelyet figyelembe kell venni, amikor a naptár őszbe fordul. Miközben az extra ruharétegekre és a legújabb sütőtökös édességekre összpontosítasz, itt az ideje, hogy fontolóra vedd az új nyár utáni hajápolási rutinod bevezetését. Összegyűjtöttük kedvenc módszereinket, amelyekkel életre keltheted hajkoronád egy hosszú, forró nyár után, és rengeteg ápolási tippet, amelyek segítenek nekiveselkedni a nyár okozta károk felszámolási procedúrájának. Uccu neki!

Bármennyire fáj tehát, sajnos elérkeztünk a nyár végéhez: a kalandtárunk újabb élményekkel gyarapodott, a bőrünk csodaszép napbarnított színben tündököl, de sajnos a hajunkat megviselte a napsugár, a klór és a sós tengervíz.

Tudtad, hogy az ultraviola sugarak kétszer olyan károsan hatnak, mintha szőkítést kérnél a fodrászodtól? – Ezért különösen veszélyesek tudnak lenni az eleve gyengébb szerkezetű hajszálak esetében. A festett hajat szintén károsítják, ami már valószínűleg eleve fakóbb, fénytelenebb és szárazabb a kémiai kezelések miatt, ráadásul ez a hajtípus egyébként is komolyabb odafigyelést igényel.

Hogyan dolgoznak a káros sugarak? – Az UV-sugarak hatására a víz szinte hidrogén-peroxidként, azaz fehérítőként viselkedik. Szétroncsolja a szín-pigmenteket, ezért a haj elveszíti ragyogó árnyalatát, fakóvá és rugalmatlanná válik. Nem véletlenül érzed száraznak, hiszen a sugárzás kivonja a haj keratinjában (hajszálat felépítő fehérjében) tárolt nedvességet is, ennek következtében pedig a tincs elveszti nedvességtartalmát.

A sós tengervíz először a haj külső, majd a belső rétegét károsítja – ennek oka érdekes, de egyszerű fizikai jelenség. A roncsolódott szálszerkezeten megtörik a fény, más szögből esik a hajra, és mivel az immáron egyenetlen felületű hajszál nem képes a fényt visszaverni, elnyeli azt – emiatt máris matt hatásúvá válik a haj.

NA DE, mi segítünk neked, hogy sörényed minél előbb visszanyerje fényét, puhaságát…

A hajnak élettani szempontból három fontos dologra van szüksége: építőanyagra, nedvességre és oxigénre. A nyári időszak után minél hamarabb vissza kell pótolnod hajad elvesztett nedvességtartalmát. Ha a te hajad is száraz, sprőd, fénytelen, formázhatatlan, és egyszerűen nem tudsz mit kezdeni vele, akkor jó eséllyel több időt kell fordítanod a hidratálására.

Pár tipp, ha a hajadnak hidratálásra van szüksége:

  • Ne mosd sűrűn a hajadat, mert így eltávolíthatod hajad természetes védőrétegét

Az, hogy jobban odafigyelsz a hajad igényeire, nem jelenti azt, hogy többet kell mosni. Érdemes maximum heti háromra korlátozni a hajmosást – különösen, hogy a tél közeledtével egyre kevesebbet izzadsz, és kevésbé lesz zsíros a fejbőröd is. Hidd el, tincseid értékelni fogják a vízzel való ritkább érintkezést. Hagyd, hogy fürtjeid saját természetes olajai kifejtsék varázslatukat, és egy kis privát extra kondicionálást biztosítsanak a mosás előtt. Profi tipp: A nem komedogén száraz sampon gyorsan a legjobb barátod lesz azokon a napokon, amikor az edzőtermi sport után próbálod elkendőzni az izzadt hajad. Nemcsak felfrissíti a tincseket a hajmosások között, hanem segít a dússág és a teltség megteremtésében is!

  • Ne fésüld durván, mert a száraz haj sérülékenyebb

Az sem mindegy, hogyan és mivel fésülöd a hajad. Nem kellemes se nedvesen, se szárazon, amikor a kócos tincsekkel kell küzdeni (göndör hajúaknak még nehezebb dolguk van). Ilyen esetben leginkább a széles fogú fésű használata javasolt. A szélesebb fog lehetővé teszi, hogy a fésű végig csússzon a hajon anélkül, hogy károsítaná a végeit vagy törést okozna.

  • Ne használj hőt kibocsátó hajformázókat

Egy nyári szokás, amihez nem árt továbbra is ragaszkodni: ha teheted, mellőzd a hajformázók használatát. Intenzív hő alkalmazása a hajra, különösen az érzékeny, károsodott tincsekre, az egyik legkárosabb dolog, amit bevethetünk! Korlátozd az érintkezést bármilyen forró hőt kibocsátó eszközzel, és amikor mégis rákényszerülsz, ne felejtsd el előkészíteni a hajad hővédő spray-vel! 

  • Ne csak kívülről tápláld a hajadat

Csakúgy, mint a bőr és a köröm esetében, amit eszel és iszol, hatással van fejbőröd és hajad egészségére. A fényes, rugalmas haj általában a jó általános egészség és hajápolás jele. Fontos, hogy belülről is tápláljuk hajunkat, érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. A halfélék tele vannak Omega-3 zsírsavakkal, amik nagyon jó hatással vannak a szervezetre és a hajra is. A lazacban rendkívül magas koncentrációban található meg az Omega-3 zsírsav, de magas B12 vitaminszinttel is rendelkezik. Segít visszaállítani a fejbőr és a haj természetes hidratáltsági szintjét. Az édesburgonya A-vitamin tartalmának köszönhetően lágyítja, puhítja a hajat, a sovány vörös húsok pedig magas fehérjetartalmuknak köszönhetően erősebbé, ellenállóbbá teszik a hajszálakat. Fontos építőanyagok még a réz, a cink, a vas, az A, a C és az E-vitaminok.

  • És, ami a legfontosabb – használj hajtípusodnak megfelelő professzionális prémium hajápoló termékeket!

Hogy mely összetevők a legfontosabbak a hajápoló termékekben? Nos, nézzük: 

  • Glicerin (vízmegkötő hatású)
  • Protein (könnyen kezelhetővé teszi a hajat és megelőzi az összegubancolódást)
  • Búzacsíra olaj (B- és E-vitaminban, esszenciális zsírsavakban gazdag, a haj töredezettsége és fénytelensége ellen hatásos)
  • Avokádóolaj (kiváló táplálóanyag, javítja a hajcsúcs szerkezetét)
  • Sárgabarackolaj (intenzív regeneráló, védi a hajszálakat a kiszáradástól)
  • E-vitamin (a legerősebb antioxidáns, a vitalitás és életerő vitaminja)